'Duurzame Energie' onafhankelijk maatwerk advies
Home
Handboek Energietransitie
Diensten voor de woningeigenaar
Samenwerkende Organisaties
Contact
Extra Dienst 1: 'Scholen, Overheid, Verenigingen etc'
Extra Dienst 2: 'MKB'
Extra Dienst 3: 'Boerderijen'
Warmtebeeld foto's

   Het is een heldere dag zonder wolken met atmosfeer die zeer koude straling uitstraalt waarbij Temp. zelfs onder -40.0C  Deze hoekwoning heeft in '90-er jaren een muurisolatie gekregen die echter is 'ingezakt'. Bij het rode en witte bovenin de gevel is het meest warm en hier is (vrijwel) geen isolatie meer aanwezig. Dan is er een middenstuk dat oranje kleurt met nog wel enige isolatie intact. Rechtsonder is ook wit-rode kleur met weinig isolatie want hier is het oude isolatie materiaal 'ingedikt' en bevat het (vrijwel) geen isolerende lucht meer.  
     Met deze warmtebeeldfoto (linker) is duidelijk te maken dat de wand met de buren van onder af is afgekoeld in de nacht. Via de wand en vanuit de kruipruimte/kelder komt de winterkoude in de woonkamer. Het verschil met boven en onder is ruim 1 graad Celcius. Dit lekken van warmte gaat continu door gedurende wel 120 winterdagen. 


   Het temperatuur verschil tussen raam (HR+, 1990) en 'rode' wand en plafond is wel 5 graden Celcius (buiten is het nu 6C). Dit verschil is te veel en kan makkelijk verholpen worden. Het vervangen van de ruit met modern glas met U-waarde = 1,1 is ook al goed (<1,0 is beter). Dan hoeft het kozijn misschien niet vervangen te worden en dat scheelt veel geld.


    Eind februari is het in Nederlandse bodems rond 9C. En deze waarde zou dan ook gemeten worden in geval de kruipruimte erg goed geisoleerd is. Want dan is er geen warmte van de woonkamer, die naar beneden 'zakt'. Op deze foto is wel te zien dat er onder de woonkamer geel/groen/oranje te zien is en dat zijn temperaturen tussen 13C - 14C. Kortom: het plaatje piepschuim isoleert matig en er zou meer isolatie materiaal aangebracht behoren te worden. Een extra laag met Rd=3 zodat er dan in totaal rond Rc=4,5 ontstaat is een goed advies. Echter komt er vloerverwarming dan toewerken naar Rc=6.

 Home
Handboek Energietransitie
Diensten voor de woningeigenaar
Samenwerkende Organisaties
Contact
Extra Dienst 1: 'Scholen, Overheid, Verenigingen etc'
Extra Dienst 2: 'MKB'
Extra Dienst 3: 'Boerderijen'
Warmtebeeld foto's